Mali čolnar

Že od ranega otroštva sem bil čisto nor na čolne. Od takrat dalje, ko sem po Bohinjskem jezeru veslal v svojem prvem čolnu, na prvi samostojni plovbi. Bil sem že pravi čolnar.

Čoln je bil dober meter dolg napihljiv kanu temno modre barve. Ves ponosen sem sedel v njem in veslal, malo na levo, malo na desno, pa en obrat v eno stran in dva v drugo. V vse smeri je šlo brez težav, le naravnost nisem in nisem mogel. Potem se je kanu zvrnil. Takrat sem prvič skoraj utonil. Iz nadvse mehkega vrtinca me je potegnil dedek, ki me je ves čas plovbe nadzoroval iz pravega lesenega bohinjskega čolna. Zdel se mi je velik, kot admiralska ladja. Dedek pa še nikoli ni bil tako smešen. Voda se je kar cedila z njega, saj je v vodo skočil v hlačah in v srajci in z uro na roki. Še nogavic si ni sezul, čevlje pa. Sedel sem tam na beli bohinjski plaži, jokal in se smejal dedku. Bruhal sem, saj sem popil pol jezera.

Ni dolgo trajalo in že sem hotel nazaj v kanu, vendar tisti dan nisem več dobil dovoljenja za samostojno plovbo. Naslednje dopoldne pa sem ga dobil. Toda moj luški kapitan je poskrbel za varnostni ukrep, okoli pasu mi je nataknil napihljiv obroč. Žal je bil tako velik, da nisem mogel veslati. Zato sem se na tistih počitnicah vozil le še na dedkovem lesenem čolnu. Bil sem že pravi čolnar, s čepico in veslačem, ki je veslal tja, kamor sem ukazal. Tudi če sem se spomnil pravi TransBohinj (Ukanc – Sv. Janez – Ukanc) se ni prav nič branil.

Razvaline gradu Slemenice

October 21, 2016

Čakajoč na brezveterje

October 21, 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *